Uppnå ännu bättre stegljudsdämpning
& minska bullernivån med akustikbaksida

Modulyss dBack
dBack akustikbaksida ger tyssstare rum

Syftet med dBack akustikbaksida är att minska bullernivån och öka golvets ljudabsorption. Likt en kudde, så får du också ökad stegljudsdämpning mot underliggande våningsplan med dBack akustikbaksida. Dessutom minskar den muskeltrötthet i benen och gör kontoret till en bekvämare plats.

Jämfört med vår 100% bitumenuppbyggda baksida, ger dBack en minimiförbättring på 50% ljudabsorption i rummet och i medeltal 15% minskning av stegljud.

Hur rör sig ljud?

Ljud är en vibration som färdas som en våg i alla riktningar tills den stöter på ett hinder såsom en vägg, golv eller tak

När det gäller akustiken i inre utrymmen, finns det två egenskaper hos ljud som är särskilt intressanta:

Styrka:

Detta är hur högt ljudet uppfattas vara. Styrkan mäts i logaritmisk skala av "dB", vilket innebär att en ökning med 10 dB motsvarar en upplevd fördubbling av ljudnivån.

Frekvens:

Detta är tonhöjden för ljud och bestäms med antalet oscillationer under en viss tidsperiod. Uttrycks vanligen i Hertz (Hz), där en Hertz är lika med en cykel per session. När två olika ljud är lika intensiva i styrka (samma dB), kommer den lägre frekvensen uppfattas som lägre än den högre.

Frekvensen av de närvarande ljuden måste tas med i beräkningen när man utformar ett utrymme inomhus för att det akustiskt ska uppfylla uppsatta mål.

 • 1 Ljudet passerar rakt genom ytan in i utrymme bakom
 • 2 Ytan absorberar ljudet
 • 3 Ljudet träffar ytan och reflekteras tillbaka
Ljudabsorption

Golvbeläggningens förmåga att absorbera buller från det aktuella utrymmet beskrivs som ljudabsorption och anges som αs

Buller inuti ett utrymme

Allt från fotsteg, datorer och kopiatorer till mobiltelefoner, möten och konferenssamtal orsakar ljud, men det är när ljudet förvandlas till störande bakgrundsbuller som akustiken i arbetsmiljön blir viktig. Vi anser att du inte ska behöva lida av högt buller på arbetsplatsen. Inte bara är det störande, ibland kan det vara rätt irriterande så vi gör allt för att minska risken för störningar.

När ljudvågor träffar ett textilgolv absoberas en del av ljudets energi i golvet vilket gör att reflekterande ljud blir lägre. Ljudabsorption mäts i flera olika frekvenser och beskrivs med koefficienten αs. Värdet αs 0 betyder att inget ljud absorberas medan αs 1 betyder att allt ljud absorberas.

Alla textilplattor med dBack akustikbaksida har värde αs 0,25-0,30 +- 400 Hz, vilket frekvensen är när vi talar (250-1000 Hz).

Läs mer i dBack broschyren
Informationsbroschyr modulyss dBack akustikbaksida →
STEEGLJUDSDÄMPNING [ΔL]

Golvbeläggningens förmåga att absorbera buller från angränsande utrymmen beskrivs som nivå av bullerpåverkan

Buller från ett angränsande utrymme

Textilplattornas förmåga att absobera ljud utanför rummet anges som ΔL / stegljudsdämpning angett i [dB). Redovisade mättal har tagits fram i enlighet med ISO 10140.

Utmaningar i moderna kontorsmiljöer

En stor utmaning i moderna kontor med stora öppna ytor som ska uppmuntra kommunikation är att dessa kontor ofta saknar naturliga ljudabsorbenter såsom tak, väggar och separata kontor. Därför är buller ständigt närvarande och särskilt störande i dessa öppna ytor.

Kom & hör hur tyst det blir!
Boka tid för ett besök i ARDBO SHOWROOM STOCKHOLM →

Vill du beställa prover eller få mer info går du till beställningssidan!
Nedan har du hela sortimentet av både plattor & heltäckningsmattor. På alla produktsidor hittar du 'tekniskt datablad' med information om respektive kollektions stegljuddämpning ΔL samt ljudabsorption αs.

Dela dBack akustikbaksida

TEXTILA GOLV

Vi har ett brett utbud av textila golv för offentlig miljö, öglade, skurna, microtuftade eller flatvävda textilplattor samt härliga heltäckningsmattor för hemmiljö!


Populära textilplattor:

modulyss® samtliga textilplattor är bedömda i  Sundahus miljödatabas →


Stängt följande dagar
 • Kristi himmelfärdsdag torsdag 30 maj
 • Fredag 31 maj
 • Nationaldagen torsdag 6 juni
 • Fredag 7 juni
 • Midsommarafton fredag 21 juni
 • Torsdag 20 juni öppet 7-13
STOCKHOLM
e-post: info@ardbo.se
telefon: +46 8 531 880 50
fax: +46 8 531 736 85
Kumla Gårds väg 15
SE-145 63 Norsborg
 
GÖTEBORG
e-post: info.gbg@ardbo.se
telefon/fax: +46 31 87 50 80
Argongatan 10
SE-431 53 Mölndal

 
BOKA MÖTE SHOWROOM
Boka tid →
ÖPPETTIDER
 • måndag-torsdag: 7-16
 • fredag: 7-15
 • Lunchstängt 11.30-12.30
 •  
Beställ golvprov
Är du inte kund?
Nyhetsbrev
Registrera reklamation
Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.